//De 10 meest bijzondere landen in 2020
Top 10 landen 2020

De 10 meest bijzondere landen in 2020

Koeien, weilanden, grijze windmolens. Je staat weer in de file naar je werk. Het regent. De feestdagen zijn voorbij. Vanavond maar even naar een Body Pump-klasje, want die extra kerstkilo’s moeten er voor de zomer écht af. Had je zo’n start van 2020 nou in gedachten tijdens het aftellen?

Het klinkt alsof je iets nodig hebt om even bij weg te dromen. Een reis naar een sciencefictionachtig eiland, bijvoorbeeld. Een safari die regelrecht uit een aflevering van Planet Earth lijkt te komen. Of wat dacht je van een tour langs bergdorpen en kloosters waar de tijd heeft stilgestaan?

Bij deze! We discussieerden dagenlang op de redactie om een bucketlist voor 2020 waar te maken. Ik herhaal: dagenlang. Want er zijn zóveel prachtige landen om uit te kiezen. Maar na eindeloos brainstormen, schrappen en stemmen, kwamen we eruit: dit zijn onze favoriete landen voor 2020!

10. Bhutan

Bhutan

Als het puur om authenticiteit ging, zou Bhutan winnen van alle landen in dit rijtje. Een van de kleinste economieën ter wereld: Bhutan stelt, in plaats van het bruto nationaal inkomen, het bruto nationaal geluk voorop. Oftewel de levenskwaliteit van de bevolking en het behoud van de culturele waarden en het milieu zijn volgens het bestuur van Bhutan belangrijkere zaken dan het maken van winst.

Wat dat precies inhoudt? Voor toeristen: dat een beperkt aantal reizigers onder begeleiding door Bhutan mag reizen. Met een gids trek je naar de Himalaya en bezoek je traditionele bergdorpen waar monniken al selfies-makend rond de kloosters lopen. Want Bhutan is wel authentiek, maar niet afgesloten, zoals Noord-Korea. De bewoners hebben dus alle vrijheid om hun cultuur te behouden én op een eigen manier te ontwikkelen. En dat maakt Bhutan (nu nog) zo bijzonder.

9. Marokko

Marokko

Voor de volgende bestemming reizen we een heel eind in zuidwestelijke richting. Marokko ligt in het puntje van Noord-Afrika. Dankzij zijn ligging dient Marokko al lange tijd als een soort handelsroute tussen Afrika, Europa en het Midden-Oosten. Verspreid door het woestijnachtige land liggen daardoor eeuwenoude havensteden, vissersdorpjes en kleurige medina’s. En zowel in de mensen als de architectuur van deze plaatsen zie je invloeden uit de drie werelddelen terug.

Behalve met zijn koningssteden pronkt Marokko natuurlijk met zijn omvangrijke deel van de Sahara. Tijdens je reis naar het zuiden, doemen de oranje duinen op. Vanaf de rug van een kameel maak je de prachtigste tours en bezoek je het onderkomen van de Berbers. Natuurlijk blijf je ook een nachtje in de tent bij dit traditionele volk slapen: zo’n culturele ervaring én sterrenhemel zou op iedereens bucketlist moeten staan.

8. India

India

Terug naar Azië. Van alle bestemmingen in Azië zorgt India voor de grootste cultuurshock. Eén wandeling door Delhi of Jaipur en je bent een miljoen indrukken verder. Je ziet moeders met een kindje onder de arm tussen het verkeer van tuktuks door rennen. Een mensenmassa sleurt je ongewild mee langs overladen marktkraampjes. En een mengsel van goddelijke kruiden en rottend vlees dringt je neusgaten in. Tol je al?

Je moet er even van bijkomen. Misschien zelfs een paar dagen na je aankomst. Maar wanneer je aan de drukte en geuren gewend bent, zie je de extreme schoonheid van het land in. India’s besneeuwde pieken van de Himalaya, Taj Mahal, spirituele steden, stranden, sprookjesachtige woestijnen, samosa’s, pittige curry’s en hartverwarmende mensen hebben een betoverende werking. Dus zet India op je bucketlist voor 2020. Bovendien kan de bevolking een boost van de toerisme-industrie goed gebruiken.

7. Costa Rica

Costa Rica

Waar India staat voor een ontdekkingsreis, betekent Costa Rica gewoonweg vakantie. Maar dan wel de vakantie uit je dromen. Dit tropische land aan de Caribische Zee is beschilderd met oerwoud waar luiaarden, kikkers en toekans hun thuis van maken. Stranden van fluweelachtig zand en kraakhelder water vol dolfijnen omlijnen het groene hart. En de bewoners die pura vida tot het landelijke motto maakten, nemen je al gauw mee in hun rustige tempootje.

‘Puur leven’ betekenen de woorden letterlijk. Maar pura vida wordt werkelijk voor van alles ingezet: voor ‘hallo’, ‘hoe gaat het’ of ‘alles z’n gangetje’. Terwijl je met een hoofd vol burn-outklachten je eerste stapjes in het land zet, neem je de levensspreuk misschien nog niet zo serieus. Maar na een weekje hoor je het jezelf al zeggen: pura vida, mae. Op ons kantoor in Amsterdam horen we het inmiddels al maanden; sinds twee van onze redacteuren (bruin) terugkwamen uit Costa Rica.

6. Mozambique

Mozambique

Na een jarenlange burgeroorlog en een zware economische repressie, komt Mozambique er eindelijk bovenop. Bewoners dragen weer een glimlach op het gezicht. Oude historische gebouwen worden opgelapt. En duikscholen en strandtentjes schieten uit de grond rond de Quirimbas Archipel. Geef het land een extra duwtje in de rug en zet Mozambique op je bucketlist voor 2020.

Mozambique is een land voor waterratten. Voorbij de duinen en rijen van wuivende palmbomen, wacht een turquoise zee je op. De golven zijn geschikt voor surfers, het windje nodigt zeilers uit en de ongerepte koraalriffen zijn een feest voor duikers. Voeg daar nog het fantastische nachtleven aan toe en je vakantie is compleet.

5. Uruguay

Uruguay

Ook geven we dit jaar aandacht aan een land dat door zijn gigantisch populaire buurlanden Argentinië en Brazilië nog altijd over het hoofd wordt gezien. En onterecht. We hebben het over Uruguay. Je verwacht het misschien niet, maar Uruguay is een van de veiligste landen ter wereld. Stabiel en progressief. Een land waar je in alle rust en veiligheid geniet van de Latijns-Amerikaanse cultuur.

Je start waarschijnlijk in hoofdstad Montevideo. Tangodansen, strandhangen en een aantal musea staan op je to-do-lijstje. Maar wat de meeste toeristen overslaan is een reis naar het binnenland, en dát is nou juist zo leuk. Want daar dwalen de gauchos. Met hun lasso’s paraat, rijden ze op hun paarden door de vlaktes. Een zeer authentiek gezicht.

4. Canada

Canada

We konden niet anders dan Canada opnemen in dit lijstje. Canada is het op een na grootste land ter wereld én een van de mooiste. Besneeuwde bergpieken, grizzlyberen, gletsjers, helderblauwe bergmeren, walvissen, ijsvlaktes, eindeloze dennenbossen, orka’s, ijsberen, afgelegen stranden, elanden… Need we say more?

Maar van het Canadese natuurschoon hebben de meesten wel gehoord. Wat reizigers vaak vergeten zijn de fantastische steden die Canada rijk is. In muziekstad Montréal luister je naar de beste jazz, in Edmonton bezoek je een groots theaterfestival. Québec pronkt met een historisch stadscentrum, Vancouver is bestempeld tot de meest leefbare stad ter wereld. En dan zijn er nog Toronto, Churchill en Saskatoon…

3. Antarctica (Argentinië)

Antarctia

Houd je winterjas nog maar even aan. We reizen naar een stadje lijnrecht tegenover Canada. Ushuaia ligt in het uiterste puntje van Argentinië. Het hele jaar door slaapt de Scandinavisch-ogende stad, totdat de zomer aanbreekt. Dan ligt er in de haven een tiental cruiseschepen die duizenden opgewonden mensen inslikken en nóg verder naar het zuiden brengt…

Naar Antarctica. Je voert door het Beaglekanaal, langs de dunbevolkte Falklandeilanden. Om de haverklap steekt de staart van een walvis boven water. En dan doemt de witte massa op. IJsbergen, eeuwige sneeuw, gletsjers en drijvende ijsschotsen. Ze vormen een spectaculair contrast met het gitzwarte water. Antarctica is de meest magische plek in dit rijtje. En de plek die het meest aan verandering onderhevig is…

2. Japan

Japan

Net als India, staat Japan synoniem voor een cultuurshock. Alleen op een hele andere manier. Japan is een enorm welvarend land. Technologisch vooruitstrevend en cultureel verfijnd. We zijn van mening het zo goed te hebben in Nederland, maar Japan loopt wat veel zaken betreft zeker drie stappen voor. Dat zie je al wanneer je een ultramoderne wc binnenloopt in miljoenenstad Tokio, of je je avondboodschappen haalt uit een ‘vending machine’ langs de kant van de weg.

Maar Japan is meer dan technologie. Te midden van neonverlicht Tokio staan eeuwenoude tempels. In het idyllische stadje Kyoto ontdek je de geisha-cultuur. Bloeiende kersenbloemen versieren de dramatische Iyavallei. En vanaf de 3.776 meter hoge top van de slapende vulkaan Fuyjima begrijp je opeens waarom Japanners dit de woonplek van de goden noemen. Een must voor 2020!

1. Zambia

Zambia

En onze favoriete bestemming voor 2020 is… Zambia! Het Zuiderlijk Afrikaanse land is een ruwe diamant. De wegen zijn grotendeels onverhard of vervallen en er zijn nauwelijks wildhekken, wat het rondreizen soms lastig maakt. Maar wat je ervoor terugkrijgt is het echte Afrika. Een bushervaring die nog maar weinig reizigers hebben durven afstrepen.

In Zambia slaap je tussen de brullende leeuwen in de wildernis, kajak je langs olifanten en nijlpaarden over de Zambezirivier en zwem je in een natuurlijke waterpoel boven de kolossale Victoria Falls. Als je het avontuur aandurft, raden we je aan om dit jaar nog je vliegticket te boeken. Voordat de massa’s erop afkomen.