//10 landen voor op je bucketlist in 2019

10 landen voor op je bucketlist in 2019

Het einde van het jaar is weer in zicht. En dat betekent gezellig versierde straten. Bevroren handen op de fiets. De Top 2000. Cadeaus die niet op tijd bezorgd kunnen worden. Véél eten en vervolgens alles er weer af trainen met nog meer goede voornemens. En zeg eens eerlijk, hoort (weer) een verre reis maken ook bij jouw doelen voor 2019?

Juist, meer reizen. Dat willen we allemaal. Maar zo makkelijk is het nog niet om een bestemming uit te kiezen. Want hóe kies je tussen Canada en Nieuw-Zeeland? Waar in Afrika maak je de mooiste safari’s? En in welk Aziatisch land snuif je nou echt de meeste cultuur?

Hoewel wij de experts zijn, vinden ook wij het lastig. Daarom hebben we de koppen eens goed bij elkaar gestoken op de redactie. Welke landen zijn komend jaar nou écht de moeite waard? We brainstormden. Discussieerden. Stemden. En uiteindelijk waren we het eens: dit zijn onze favoriete landen voor 2019.

10. Honduras

Honduras

Door haar gewelddadige verleden heeft Honduras een beetje een imagoprobleem. En dat is zonde. Oké, je reist er nog steeds over oncomfortabel hobbelige wegen. En oké, in de steden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Maar het land is in opkomst, waardoor overslaan totáál niet nodig is.

En laten we eerlijk zijn, hóeveel mensen zijn er nou in Honduras geweest? De jungle van Costa Rica kennen we allemaal, net als de Maya-ruïnes in Mexico. Maar Honduras? Het is een échte off-the-beaten-track-bestemming, waar je ook nog eens betaalbaar kan duiken. Een aantal van de beste Maya-ruïnes ter wereld vindt. Eco-tourisme zich als een raket ontwikkelt. Idyllisch witte stranden op je wachten. Meer dan zevenhonderd soorten vogels rondvliegen. En je fantastisch waarde krijgt voor je geld.

9. Gabon

Gabon

Nog zo’n land waar nooit iemand komt: Gabon. En hoewel ze het meest vooruitstrevende én reizigersvriendelijke land is aan de Atlantische kust van Centraal-Afrika, komen er maar weinig toeristen. De reden is simpel: door het land reizen is op zijn zachts gezegd lastig. Maar echte avonturiers deinzen daar natuurlijk niet voor terug.

Schakel een reisorganisatie in. Of omarm de onregelmatige vervoersmogelijkheden zelf. Doordat wel elf procent van het land bestaat uit nationale parken, raak je al snel verliefd op het gevarieerde wildleven. Gorilla’s verstoppen zich in de jungle. Olifanten struinen over witte zandstranden. En bultruggen zingen liedjes terwijl ze langs de kust trekken.

8. Indonesië

Indonesië

Wat heeft ze het zwaar te voortduren gehad het afgelopen jaar. De aardbevingen leken niet op te houden. En dan stonden er ook nog vulkanen te ronken. De Pacifische Ring van Vuur heeft goed huisgehouden in een aantal delen van Indonesië, met tragische gevolgen.

Maar. Het land is optimistisch. Heeft de inkomsten uit toerisme nodig om de gevolgen van natuurrampen op te vangen. En bovenal: is met haar meer dan 17.000 eilanden waanzinnig divers. Ontmoet haar bijzonder vriendelijke inwoners. Verblijf in haar schitterende eco-lodges. Ontdek haar cultuur en tradities. En proef van haar verrukkelijke keuken. Er is nog steeds zóveel te ontdekken.

7. Rwanda

Rwanda

Ook Rwanda roept waarschijnlijk gruwelijke herinneringen op, en dan vooral aan de verschrikkelijke volkerenmoord in 1994. Maar dat is voorbij. En de toekomst van het kleine, Afrikaanse land ziet er veelbelovend uit.

Zo zijn de bergen nergens in Afrika indrukwekkender dan in ‘het land van de duizenden heuvels’. Hoe kan het ook anders. Daarbij verschuilen enkele van ’s werelds laatst overgebleven berggorilla’s zich diep in de bamboebossen. Is de infrastructuur verrassend goed ontwikkeld in vergelijking met buurlanden, wat reizen door Rwanda vrij gemakkelijk maakt. En laten de locals je meer dan welkom voelen.

6. Belize

Belize

Een groot wonder vinden wij het dat Belize nog zó onontdekt is. Een van de grootste riffen ter wereld ligt op een steenworp afstand. Een rif dat ze overigens dit jaar uit de gevarenzone wist te krijgen: het Belize Barrier Reef. En dat is nog lang niet alles.

Want haar relaxte ‘go-slow’-eilandleven contrasteert fantastisch met het binnenland, waar je zittend op je bagage tijdens een veel de drukke, warme en hobbelige busrit meteen snapt waar de term ‘chicken bus’ vandaan komt. Maar die reis ben je allang weer vergeten als je warm welkom wordt geheten door de vriendelijke bevolking die bestaat uit een interessante mix van Maya’s, creolen, mestiezen, doopsgezinden en expats. Bovendien is de officiële taal van het land Engels, wat reizen door Belize hartstikke makkelijk maakt. En wist je dat tapirs en jaguars zich verstoppen in de Belizaanse jungle?

5. Amerika

Amerika

Amerika is veelzijdig! Wereldsteden als San Francisco en New York laten je ‘alive’ voelen. Oneindig lijkende wegen brengen je langs spectaculaire kustlijnen en verlaten landschappen. Hiphop, jazz en vele andere muziekstijlen zijn er geboren. En oprecht alles is gróót.

Trek je wandelschoenen aan en huur een auto. De wonderbaarlijk goed onderhouden natuurparken wachten je op. Dieprode kloven, besneeuwde bergtoppen, droge woestijnen, moeraslanden, regenwouden, graanvelden en schilderachtige landweggetjes. America has it all!

4. Zimbabwe

Zimbabwe

Een keer niet in de file staan om een leeuw te zien? Dat is in Zimbabwe meer regel dan uitzondering. En daar komt nog eens bij dat het land is bezaaid met waanzinnige landschappen vol msasa-bomen, balanserende stenen, weelderige bergen, spectaculaire watervallen en goudgele grasvlakten. Die wel veilig zijn.

Lange tijd lag Zimbabwe verborgen onder een grijs wolkendek dat nog steeds niet helemaal is opengetrokken. Geweld, politiek verval en economische crisis speelden de hoofdrol in een land dat ooit zo welvarend was. Maar dat weerhield de bevolking er nooit van om reizigers warm en beleefd welkom te heten. En zelfs nu de verkiezingen de hoop op verandering na Mugabe’s regime hebben ingeperkt, blijven ze optimistisch.

3. Kirgizië

Kirgizië

Het is misschien wel het meest toegankelijke land van de voormalige Sovjetrepubliek. Kirgizië is upcoming. Het land ligt op een hoogte van wel drieduizend meter, haar hoogste top bereikt zelfs de achtduizend. De vele bergpassen nemen je mee langs diepe kloven. Grillige rotsformaties waarop een laagje sneeuw ligt. En grasvlakten waarover nomaden met hun en schapen en paarden rondtrekken.

Dit is slechts een begin van het natuurspektakel dat het land te bieden heeft. En het mooie is dat je geen visum nodig hebt om Kirgizië in te komen. Het is niet voor niets dat ze ook hoog staat op de bucketlist van Lonely Planet.

2. Colombia

Colombia

Colombia raakt langzamerhand haar drugsimago kwijt. Sinds het vredesakkoord met guerrillabeweging FARC in 2016 stromen de toeristen binnen. Het land is nu zelfs populairder dan ooit. In de afgelopen jaren is het aantal toeristen met meer dan zes miljoen toegenomen.

En dat is ook niet zo gek, want het land biedt je een geweldige afwisseling tussen adembenemende natuurparken en bruisende steden. En dan hebben we het nog niet eens over de heerlijke koffie, de hartstochtelijke mensen en de veilige busverbindingen. Colombia leeft! Ga erheen voordat echt alles is ontdekt.

1. Vietnam

Vietnam

Het is moeilijk om niet verliefd te worden op Vietnam. Je zintuigen prikkelen namelijk aan álle kanten. In de steden kom je ogen tekort. Letterlijk. Alleen al het oversteken van een drukke straat kost je zo’n tien minuten. Om nog maar niet te beginnen over wát de Vietnamezen allemaal op hun scooter vervoeren als ze voorbij racen. Maar trek je het platteland in, dan kom je in een tegenovergestelde wereld terecht.

Ja, Vietnam is fantastisch. De mensen zijn ongelofelijk lief. De natuur is spectaculair. De geschiedenis is ontzettend interessant. De ijskoffie is verslavend. Net als de mini-barbecues op straat. En de motorroutes zijn berucht, maar adembenemend.

Fotocredits: Globetrotteur17 | Remarkable Rwanda