//10 steden voor op je bucketlist in 2019

10 steden voor op je bucketlist in 2019

Mensen, culturen, landen veranderen. Voortdurend. Sommige landen wil je zo snel mogelijk bezoeken om het authentieke leven nog te kunnen ervaren. Denk aan Cuba. Andere plaatsen vermijd je liever een tijdje vanwege de politieke onrust in het land. Nicaragua is daar tot onze grote spijt een voorbeeld van.

Om het je iets makkelijker te maken, hebben wij onze hoofden bij elkaar gestoken en de steden die je in 2019 móet bezoeken op een rijtje gezet. De tien steden die we hebben uitgekozen zijn authentiek, esthetisch, cultureel en, niet te vergeten, culinair. Neem ze door en maak je lekker met de foto’s. Zet deze tien steden op je bucketlist voor 2019!

10. Stellenbosch

Stellenbosch

In de Zuid-Afrikaanse West-Kaap ligt een oase. Rijen van stokoude eikenbomen en witte gebouwen in Oud-Hollands en Victoriaanse stijl vormen het veilige stadje Stellenbosch. Een handjevol interessante kunstmusea en talloze restaurants maken haar elegant. Een universiteit en bruisende cafés maken haar altijd levendig.

En dan hebben we het nog niet eens over de grootste trekpleister gehad: Stellenbosch ligt in een enorm wijngebied. De bergen rondom Stellenbosch zijn bespikkeld met wel honderden wijnboerderijen, waar wijnen van wereldklasse worden geproduceerd. We garanderen dat Stellenbosch het meest verrukkelijke goede voornemen is voor 2019!

9. Hong Kong

Hong Kong

Hong Kong heeft meerdere persoonlijkheden. De Chinese stad is lange tijd gekoloniseerd geweest door Groot-Brittannië. In 1997 werd ze pas onafhankelijk. Hong Kong is daardoor net zo Engels als dat ze Chinees is. Ga je uit eten in de culinaire wijk Kowloon? Dan geniet je van de beste dumplings én proef je de lekkerste scones met clotted cream.

Hong Kong heeft alles in huis voor een perfecte stedentrip. Behalve fantastisch eten, vind je er duizelingwekkende winkelcentra met winkels die voldoen aan elk budget. Musea barsten er van de moderne kunstwerken. En, wat weinig mensen zich realiseren, in Hong Kong ontdek je een schitterende natuur. De wereldberoemde skyline is namelijk omsingeld door bergen en onbewoonde eilandjes.

8. Tel Aviv

Tel Aviv

Tel Aviv vormt zijn eigen, hedonistische bubbel in Israël. Veel drugsgebruik, hippe clubs, onenightstands en korte werkdagen: daaraan verdient Tel Aviv, wat ‘lenteheuvel’ betekent in het Hebreeuws, haar reputatie. Veel van de clubs (plus beroemdheden) vind je op Metzitzim Beach. Dat is een veertien kilometer lang zandstrand waarmee Tel Aviv de Middellandse Zee omarmt.

Maar naar Tel Aviv ga je niet alléén om te feesten. De lokale buurtjes, haar waanzinnige keuken en de levendige kunstcultuur zijn voor iedereen redenen om te gaan. Bovendien staat de binnenstad sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tel Aviv is namelijk rijk aan de meeste gebouwen in Bauhaus-stijl ter wereld.

7. Portland

Portland

‘Keep Portland weird’ is het motto van de grootste stad in Oregon. En op dit moment is Portland dat nog zeker. Binnen de stadsgrenzen vind je een waar hippieparadijs. Een overvloed aan koffietenten, vintage winkels, bierbrouwerijen, eetkraampjes, stadsboerderijen en lange baarden. Portland is ambacht en gezelligheid.

En Portland is natuur. Bloeiende struiken omlijnen de straten. Parken zijn gevuld met hoge bomen en spelende eekhoorns. De rivier Willamette stroomt zachtjes naar verschillende uithoeken van de stad. En op de achtergrond torent de 3.429 meter hoge Mount Hood altijd boven de skyline uit. Ga naar Portland, de nieuwe San Francisco.

6. Ella

Ella

Alleen al voor de treinreis naar Ella moet je een vliegticket naar Sri Lanka boeken. De rit van Kandy richting Ella over de Colombo-Badulla-lijn is een van de mooiste treinroutes ter wereld. Tijdens de zes uur durende reis passeer je een felgroen landschap van bergen, theeplantages, stokoude bruggen en zwaaiende schoolkinderen. Vanuit een open raampje of deuropening zwaai je terug!

Uiteindelijk komt de trein aan in het antieke Engelse station van Ella. Je kan niet anders dan verliefd worden op dit bergstadje. Het tempo van de bevolking is rustig, de sfeer heerlijk ontspannen. De pensions zijn de beste van het land, het huisgemaakte eten is nergens zo lekker. En in de omgeving wandel je naar tempels, watervallen en uitzichten vanwaar je op een heldere dag de zuidkust van Sri Lanka ziet.

5. Salvador de Bahia

Salvador de Bahia

Salvador de Bahia is een levend museum in Brazilië. Het koloniale centrum, overladen met kleurige gebouwen en gouden kerken, is er eeuwen geleden neergezet door Portugese kolonisten. Nog altijd is de oude glorie ervan af te lezen. Maar dat is niet eens het interessantste aan Salvador de Bahia. In deze stad maak je kennis met de cultuur die de Afrikaanse slaven met zich meebrachten.

Nergens ter wereld is de slavencultuur zo goed in stand gebleven als in Salvador de Bahia. Van de aanbidding van Afrikaanse goden en traditionele drummuziek tot gemoderniseerde dans- en vechtsporttradities: in Salvador ontdek je een wereld van vroeger. De wereld van Capoeira!

4. New Orleans

New Orleans

New Orleans is dé stad in Amerika voor levensgenieters. De gekleurde houten huizen herbergen de beste jazzcafés. Lekker eten is een van de belangrijkere zaken van het leven in de stad. En feesten doe je op elke hoek van elke straat. New Orleans is niet voor niets het podium van het grote Jazz Fest en van Mardi Gras, de Amerikaanse, funky variant van carnaval.

Maar de cultuur reikt verder dan eten en goede muziek. New Orleans ligt langs de Mississippirivier, te midden van moerasgebieden en katoenplantages waar Afrikaanse slaven te werk werden gesteld. Nog altijd duiken er verhalen van wrede slaveneigenaars op en ontdek je hier de voodoo-religie die zich onder de slaven ontwikkelde.

3. Varanasi

Varanasi is de vreemde eend in dit rijtje. Met meer dan 2700 jaar op de teller is Varanasi een van de oudste steden ter wereld. Én een van de heiligste. De Indiase stad ligt namelijk aan de rivier de Ganges, die volgens Hindoestanen verlossing biedt. Het water wast zonden weg en overlijden op deze plek leidt zelfs tot moksha, de bevrijding van de cyclus van dood en wedergeboorte.

Tijdens een boottocht door dit pelgrimsoord leer je de unieke cultuur van de stad goed kennen. Langs de rivier zie je vrouwen hun groenten wassen en eten koken. Een paar mannen liggen te badderen en iets verderop staat een familie rondom een vuurkorf: er vinden dagelijks crematies plaats bij de Ganges. Voor een bezoek aan Varanasi heb je een ijzeren maag nodig, maar dan is je ervaring ook wel magisch.

2. Guanajuato

Guanajuato

Guanajuato is precies het soort stad dat je van Mexico verwacht. Kleurige koloniale huizen, vrolijke kerken en rumoerige pleinen liggen gedrapeerd over de hellingen van een ravijn. De smalle straten van kinderkopjes zijn versierd met gekleurde vlaggetjes en slingeren langs uitstekende musea, theaters en een drukke markt.

Een paar eeuwen geleden was Guanajuato nog een zilvermijnstad; tegenwoordig staat ze vooral bekend om het Festival Cervantino. Tijdens deze feestmaand in oktober zie je op zowel de pleinen en straten als in de theaters allerlei laagdrempelige én vooruitstrevende voorstellingen. Van muziek en theater tot kunst en graffiti: alles komt langs. En niet alleen in oktober. Eigenlijk is Guanajuato het hele jaar door een feest.

1. Medellín

Medellin

Een groot applaus voor de winnaar van 2019! Medellín is in de afgelopen jaren uit de as herrezen. Lange tijd is de Colombiaanse stad onderworpen geweest aan het drugskartel van Pablo Escobar en werd Medellín zelfs bestempeld als een van de gevaarlijkste steden ter wereld. Maar sinds Escobars dood in 1993 daalden de criminaliteitscijfers gigantisch. Nu geniet je in alle rust van wat Medellín te bieden heeft.

Om maar ergens te beginnen: in Medellín vind je de leukste clubs en beste restaurants van Colombia. Je bezoekt er het wereldberoemde Museum of Antioquia dat vol hangt met kunstwerken van Botero. En je leert er tijdens de bere-interessante Pablo Escobar Tour alles over de beruchte drugsbaron en zijn impact op de stad.

Behalve met haar inhoud, scoort Medellín punten met haar ligging. De enorme wolkenkrabbers, die als enigen in Colombia zijn verbonden met een metronetwerk, staan midden in een vallei en zijn omgeven door bergen. De temperaturen in de stad zijn daardoor altijd aangenaam. Dus neem dit advies van ons aan: zet Medellín, de ‘stad van de eeuwige lente’, op je bucketlist voor 2019!

Fotocredits: Jlh Lunasea | Guy Salois