//De 10 mooiste natuurgebieden voor 2020
Top 10 natuurgebieden 2020

De 10 mooiste natuurgebieden voor 2020

Landschappen veranderen continu. Seizoenen geven kleur aan een omgeving. Of maken alles wit. Nat. Dor. Vooral dit laatste wekt zorgen door de toenemende klimaatveranderingen. En daarom is aandacht voor de natuur ook dit jaar opnieuw hartstikke belangrijk.

Wij nemen je mee naar tien natuurwonderen op de wereld die je voor heel even doen stoppen met ademen. En zetten gebieden in het zonnetje die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken.

Onze boodschap voor 2020: plan je reis naar deze natuurpareltjes zorgvuldig, op een duurzame manier. Zo steun je zowel de natuur als lokale gemeenschappen.

10. Shenandoah National Park (Amerika)

Shenandoah National Park

Een van de mooiste natuurgebieden van Amerika ligt verstopt in een staat waar maar weinig mensen komen: Virginia. In de zomer ontpopt zich hier een waar kleurenspektakel aan wildbloemen. ’s Winters vullen kuddes witstaartherten de grasvlakten. En op de achtergrond prijken begroeide bergtoppen altijd hoog de lucht in. Welkom in Shenandoah National Park.

Voor meer dan 150 kilometer strekt dit natuurgebied zich hier uit langs de Blue Ridge Mountains in het westen van Virginia. De beroemde 170 kilometer lange Skyline Drive trakteert je op panoramische uitzichten over de Shenandoah-vallei. En de in totaal 800 kilometer lange wandelpaden brengen je naar watervallen, bergrivieren en misschien wel een bruine beer.

9. Okavango Delta (Botswana)

Okavango Delta

Een labyrint van waterstromen zoekt een weg langs drassige moeraswanden. Een olifantenpolonaise steekt het water over. Een luipaard brult. Ga jij naar Afrika in 2020? Werelderfgoed Okavango Delta is zonder twijfel een van de meest buitengewone natuurgebieden van het continent. En een van de grootste binnenlandse delta’s ter wereld.

Voor maar liefst achttienduizend vierkante kilometer vult de Okavango-rivier dit moerasgebied in het noorden van Botswana. Daarmee vormt ‘de moeder des wateren’ het thuis van enorme hoeveelheden wilde dieren. Traditionele bootjes vervoeren je over het water. Wegen zijn er niet, dus de enige manier om het moerasgebied te verkennen is te voet. Maar juist dat maakt de Okavango Delta zo bijzonder!

8. Tongariro National Park (Nieuw-Zeeland)

Tongariro National Park

De ultieme vulkaanwandeling maak je nog steeds in Nieuw-Zeeland. Ruapehu, Ngauruhoe en Tongariro wachten je hier met smart op. De manier waarop deze drie vulkanen de horizon versieren, is adembenemend. En alleen de Tongariro Alphine Crossing laat je nóg dichterbij het trio komen.

Tot wel acht uur loop je over de bijna twintig kilometer lange trail dwars door het Tongariro National Park. Tijdens de Alpen-oversteek loop je langs dampende waterbronnen, merkwaardige rotsformaties, ijzige hellingen en door eigenaardig maandlandschap. Net als je denkt dat het niet indrukwekkender kan, komen smaragdgroene meren achter de hellingen tevoorschijn.

7. Liwonde National Park (Malawi)

Liwonde National Park

Een van Afrika’s beste plekken om dieren die rondom rivieren leven te spotten is Liwonde National Park. In dit amper zeshonderd vierkante kilometer grote savannegebied in Malawi, paraderen meer dan vijfhonderd olifanten rond. De Shire-rivier die er doorheen stroomt, trekt zo’n tweeduizend nijlpaarden aan. Zwarte neushoorns en buffels verstoppen zich tussen de palmbomen en in acaciabossen.

In een kano dobber je tussen verschillende rustplekken van nijlpaarden door. Maar ook krokodillen liggen te zonnen op de oevers. Liever niet op bootsafari? Vanuit een jeep of te voet ga je op zoek naar de Big Five. En het allermooiste: je staat niet in de file om de dieren te fotograferen.

6. Molukken (Indonesië)

Molukken

Denk aan een bountyparadijs en maak dat beeld nog tien keer zo idyllisch in je hoofd. Dát is de Molukken. Ongerepte koraalriffen. Verlaten, poederwitte zandstranden. Perfect gevormde vulkanen. Rieten huisjes op houten palen in het water. En bijna geen toeristen.

In het noorden vertellen ruïnes van onder andere Nederlandse forten het verhaal van avonturiers die op de Molukse eilanden op zoek waren naar rijkdom. Aan de zuidkant omringen kleurrijke zeetuinen de witte zandstroken. En overal ligt het leeftempo een versnelling lager. Oh, Molukken!

5. Sequoia National Park (Amerika)

Sequoia National Park

Kampeerliefhebbers zetten Sequoia National Park op hun bucketlist voor dit jaar. Eeuwenoude bomen reiken bijna vier kilometer de lucht in. Sommigen zijn zelfs zo groot dat je met auto en al door een gat onderin de stam past. Je voelt je piepklein, terwijl jij je tentje opzet tussen deze reuzen.

Op zo’n vier uur tijden ten noordoosten van Los Angeles, wacht dit magische bos je op. Aanschouw de grootste, levende boom ter wereld. Bezoek kalksteengrotten met enorme stalactieten. Beklim 350 treden om uit te kijken op de besneeuwde toppen van Great Western Devide. En volg een van de vele wandelpaden. Héél misschien kom je nog wel een zwarte beer tegen.

4. Michinoku Coastal Trail (Japan)

Michinoku Coastal Trail

De nieuwste langeafstandswandelroute van Japan opende afgelopen juni. De duizend kilometer lange Michinoku Coastal Trail verbindt Hachinohe met Soma, en doorkruist daarmee een groot deel van de Tohoku-regio in het noordoosten van het land. Voor het eerst sinds de tsunami in 2011, is de route weer hersteld.

En precies daarom is 2020 hét jaar om deze hike te maken. Niet alleen is het een van de mooiste kustwandelingen ter wereld, je draagt ook bij aan de economie van de gemeenschappen die nog steeds aan het herstellen zijn van de ramp. Wat je onderweg dan tegenkomt? Idyllische stranden. Traditionele tempels. Eeuwenoude dennenbossen. Of wat dacht je van enorme rotsformaties die oprijzen uit helderblauw water – onder locals ook wel bekend als de Alpen van de zee.

3. Amazone (Brazilië)

Amazone

De ‘longen van de aarde’ hadden het afgelopen jaar moeite met ademhalen. Meer vuur dan ooit tevoren verspreidde zich in recordtempo door het majestueuze regenwoud. Inheemse volken én dieren verloren (grote delen van) hun leefgebied. En dat terwijl enkele van ’s werelds meest zeldzame dieren- en plantensoorten in deze mistige jungle wonen…

Het moge duidelijk zijn: de Amazone verdient in 2020 extra veel liefde. Met de toenemende klimaatverandering is het behoud van dit enorme natuurgebied van groot belang. Plan een duurzame reis naar het regenwoud, en draag daarmee bij aan zowel het onderhoud van de natuur als de economie van lokale gemeenschappen.

2. Phong Nha-Ke Bang National Park (Vietnam)

Phong Nha-Ke Bang National Park

Het oudste karstgebergte van Azië is zo’n vierhonderd miljoen jaar oud. Ze vormt het decor van het Phong Nha-Ke Bang National Park. Maar dat is niet het enige dat dit Vietnamese natuurgebied bijzonder maakt. Honderden grottenstelsels banen zich een weg door het park, vergezeld door ondergrondse rivieren. Geen wonder dat Phong Nha-Ke Bang National Park in 2003 een plekje veroverde op de wereldergoedlijst van Unesco.

De grote ster van het nationale park is de Phong Nha-grot. Met een leeftijd van maar liefst 250 miljoen jaar, is ze de oudste grot van Vietnam. Indrukwekkende stalagmieten en stalactieten omringen kraakheldere watertunnels. Boeddhisten zien deze grot altijd nog als bedevaartsoord, omdat er tempels en inscripties resteren van de Chams.

1. Ladakh (India)

Ladakh

India huist een van de meest betoverende, bijna surrealistische landschappen ter wereld. In het hoge noorden steelt Ladakh de show. Tibetaanse gebedsvlaggetjes geven kleur aan steile bergpieken die dominant de lucht in reiken en sterk contrasteren met glooiende duinen. Gompa’s versierd met gouden Boeddha’s bovenop de kliffen, karakteriseren de omgeving. Alsof er een stukje Tibet in de uithoeken van India is gestrand.

Eigenlijk is Ladakh een soort hooglandwoestijn, ingeklemd tussen het Karakoramgebergte en de Grote Himalaya. En het zijn deze enorme bergmuren die de omgeving zo mysterieus maken.

Fotocredits: Lukas Schlagenhaus | Stephen Luke | nhadatvideo