//De leukste steden in 2020
Top 10 steden 2020

De leukste steden in 2020

Wij zijn dol op stedentrips. Een paar dagen rondslenteren in een nieuwe stad waar ook ter wereld, geeft je een uniek inkijkje in het reilen en zeilen op je vakantiebestemming. Je proeft de lekkerste lokale gerechten, deinst mee in het ritme van de locals, duikt in de geschiedenis of neemt juist een kijkje in de toekomst. Maar welke wereldstad kies je dan?

We helpen je graag op weg. Daarom staken we de koppen bij elkaar om tien bijzondere steden voor je te selecteren. Elk met hun eigen bijzondere kenmerken. Van relaxte kuststeden tot complete chaos en van hypermoderne wolkenkrabbers tot koloniale klinkerstraatjes of mozaïeken tegeltjes. Zet deze tien steden op je bucketlist voor 2020!

10. Salta (Argentinië)

Salta, Argenitië

Salta la Linda, wat ‘het mooie Salta’ betekent, is de terechte bijnaam van deze kleurrijke stad in Argentinië. Omringd door de zandkleurige toppen van de Andes en begeleid door het gepingel van straatmuzikanten slenter je langs kleurrijke, Spaans koloniale huizen, kerken en kathedralen. En bezoek je musea die in het teken staan van de eeuwenoude geschiedenis van het noorden van Argentinië.

Het bruisende Salta is bovendien de toegangspoort tot de bizarre rode rotsformaties in de Valles Calchaquíes en Quebrada de las Conchas, de met wijnranken bedolven plaatsjes Cafayate en Cachi én het vertrekpunt van de bijzondere rit in de Trein naar de Wolken.

9. Delhi (India)

Delhi, India

Riksja’s banen al toeterend hun weg tussen auto’s, afgeladen brommers en fiets- en loopkarren en zelfs koeien door. Mannen in kurtas en vrouwen in sari’s kleuren de straten. En de geuren van wierook, uitlaatgassen, specerijen en urine dwarrelen beurtelings je neusgaten in. Een grotere cultuurshock dan die in de Indiase hoofdstad Delhi ga je niet krijgen.

Delhi is een samensmelting van oud en nieuw. En bovenal méér dan een vervuilde, chaotische stad. De mooiste bouwwerken zijn de Qutab Minar, de rode zandstenen Humayun’s tomb, het Rode Fort Lal Qila en de Jama Masjid-moskee. De Chandni Chowk de meest bruisende markt. Geloof ons, een betere plek om het stadsleven van India te proeven bestaat niet.

8. Honolulu (Amerika)

Honolulu. Hawaii

Achter de met palmbomen omzoomde witte zandstranden en skyline van moderne wolkenkrabbers in Honolulu op Oahu, schuilen Chinese tempels, vismarkten, victoriaanse paleizen en de iconische Diamond Head-vulkaan. Maar ondanks deze onverwachte combinatie is de stad tóch typisch Amerikaans, met op elke hoek een McDonalds of Starbucks.

De relaxte sfeer in vakantieoord Honolulu werkt aanstekelijk en maakt de stad het ideale begin van je reis. Surfgekken springen op hun plank bij Waikiki Beach, avonturiers wandelen naar de Diamond Head Crater, blow holes en andere uitkijkpunten. En cultuurliefhebbers maken een tour door het Iolani Palace. Trek gekregen? Schuif aan in China Town of picknick in de Foster Botanical Garden. En vergeet niet om ‘s avonds een Hula-dansshow bij te wonen en marinebasis Pearl Harbor te bezoeken.

7. Valladolid (Mexico)

Valladolid, Mexico

Veel reizigers die de beroemde Mayastad Chichén Itzá in Mexico van hun bucketlist willen strepen, kiezen Merida als uitvalsbasis. Maar het ietwat slaperige stadje Valladolid doet niet onder voor zijn grotere broer. De kleurrijke, koloniale straatjes zijn een lust voor je cameralens. En ‘s avonds geniet je van een lichtshow in het San Bernardino-klooster.

Wanneer je bent uitgekeken zonnige stad en Chichén Itzá hebt afgestreept, zoek je verkoeling in de mooiste cenotes rondom de stad. Aanraders zijn Xkeken, Samula en Palomitas. Weinig tijd? Cenote Zací ligt gewoon midden in het centrum van de stad!

6. Shanghai (China)

Shanghai, China

Wie een kijkje wil nemen in de toekomst, reist naar Shanghai in China. In rap tempo ontwikkelde een klein vissersdorpje zich tot hypermoderne wereldstad. De ene na de andere futuristische wolkenkrabber steelt de show aan de skyline van zakencentrum Pudong. In een hippe bar aan de oever van de Huang Pu-rivier of vanaf de 632 meter hoge Shanghai Tower kijk je je ogen uit. ‘s Avonds lichten de straten op en voelt het moderne stadsdeel aan als een grote kermisattractie.

Na een duizelingwekkend ritje door de Bund Sightseeing Tunnel, stap je aan de andere kant van de rivier in een compleet andere wereld. In het oude stadsdeel Puxi verwonder je over het antieke Shanghai. De typische Chinese City God Tempel en Yuyuan-tuin zijn hier de grootste trekpleisters, maar de autovrije ‘cultuurstraat’ Duolun Lu is ook een aanrader.

5. Salalah (Oman)

Salalah, Oman

Wuivende kokospalmen en parelwitte stranden aan de ene kant en een groene bergketen aan de andere kant. Straten vol gekleurde huisjes en eindeloze papaja-, bananen- en kokosnotenplantages. Het zijn de kenmerken die het tropische en nog weinig bezochte Salalah in Oman uniek maken. In de omgeving vind je spectaculaire watervallen en blow holes, verse zoetwaterbronnen (ayns) en het indrukwekkende Taqah-kasteel.

De zogenaamde ‘Shining One’ van Arabië is het mooist tijdens of vlak na de Khareef (moesson) die van juni tot september het dorre landschap levendig groen kleurt. Plan je bezoek bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse Salalah Tourism Festival tussen half juli en eind augustus. Tijdens dit evenement leeft de stad op met theatershows en honderden marktkraampjes en stalletjes en trekt de stad Arabische families uit de hele regio aan die komen picknicken.

4. Melbourne (Australië)

Melbourne, Australië

Het Australische Melbourne strijdt al jarenlang met Sydney om de titel van leukste stad van het land. En omdat iemand de knoop moet doorhakken, dragen wij de culturele hoofdstad van Australië aan voor op je bucketlist voor 2020. Koloniale panden en victoriaanse rijtjeshuizen, de mooiste street art van graffitikunstenaars, rustige stranden én de lekkerste koffie van Australië vind je allemaal in Melbourne.

Geen tijd te verliezen dus. Wandel met een take away-koffie langs de meest bijzondere muurschilderingen in de bruisende wijk Fitzroy of waai uit op St. Kilda of Brighton Beach. Slenter langs de kraampjes van Queen Victoria Market, de grootste openluchtmarkt van Australië, bezoek een kunstgalerie of verdiep je in de Aboriginalcultuur in het Melbourne Museum. En sluit je dag af met uitzicht over de stad in een van de rooftopbars. Vergeet voor het plannen van je stedentrip de evenementenkalender ook niet te checken, want op elk moment van het jaar is er in Melbourne wel wat te beleven.

3. Taipei (Taiwan)

Taipei, Taiwan

Talloze wolkenkrabbers blinken je tegemoet aan de skyline van Taiwans hoofdstad Taipei. Met de kenmerkende, 508 meter hoge Taipei 101 Tower als stralend middelpunt. En dat is precies de plek waar je je citytrip in Taipei aftrapt. Scoor een ticket en stap in de lift die je in no time naar de 89e verdieping brengt, waar je uitkijkt over de stad.

Na dit voorproefje duik je de stad zelf in. Al slurpend aan je Taiwanese bubbelthee duurt het niet lang tot je tegen een Chinese tempel aanloopt. De gedetailleerde Longshan-tempel is een must. Ook de Creative Parks zijn niet te missen. Deze kunstcentra hangen aan elkaar van de street art, interactieve kunstwerken, ateliers en kunstwinkeltjes. Het walhalla voor creatievelingen!

2. Ho Chi Minh-stad (Vietnam)

Ho Chi Minh-stad, Vietnam

Je vergaapt je aan de onophoudelijke stroom scooters die alle verkeersregels aan hun laars lijken te lappen. Gniffelt om de valse noten die de hele dag door uit karaokebars weergalmen. Likt je vingers af bij het lekkerste streetfood. En duizelt bij het aanzicht van de volgestampte Ben Thanh Market. Ho Chi Minh-Stad is de ‘city that never sleeps’ van het oosten. Er is áltijd wat te zien of beleven.

Veel reizigers gebruiken voormalig Saigon als uitvalsbasis voor de Cu Chi-tunnels, die werden gebruikt tijdens de Vietnamoorlog. In het War Remnants Museum leer je onder andere aan de hand van indrukwekkende, soms schokkende foto’s en verhalen van slachtoffers meer over deze periode. Maak vervolgens een stadswandeling lang de Vietnamese Notre Dame en het Reunification Palace en sluit je dag af in een van de spectaculaire rooftop bars.

1. Kaapstad (Zuid-Afrika)

Kaapstad, Zuid-Afrika

We kunnen geen mooiere ligging van een stad bedenken dan aan de voet van de imposante Tafelberg. Dat alleen al maakt Kaapstad een stad waar we terug willen blijven komen. Daarbij barst de ‘Moederstad’ van Zuid-Afrika uit haar voegen van de bezienswaardigheden, waardoor je hier makkelijk een week vertoeft.

Voor spectaculaire uitzichten over de stad beklim je de Tafelberg of Lion’s Head. Een duik in de geschiedenis neem je op Robbeneiland of in de vele musea. De waanzinnige kustroute Chapman’s Peak Drive, pinguïns spotten bij Boulders Beach en Zuid-Afrikaanse wijn proeven in een van de wijnhuizen behoren ook op je to do-list.

 

Fotocredits: Margaritacorro | David Dominguez | DaLoetz | Silvio Taverna | Marco Verch | Julia Maudlin