//Fotografietips in overvloed tijdens Photo Friday 2020
Uitreiking Reisfoto van het Jaar 2019

Fotografietips in overvloed tijdens Photo Friday 2020

Hoe zet je een rennende leeuw mooi op de foto? Hoe benader je een local waarvan je een plaatje wil schieten? En hoe zorg je ervoor dat je met je telefoon even goede foto’s maakt als met je spiegelreflexcamera? Dit soort vragen beantwoorden we elk jaar tijdens Photo Friday.

Op 17 januari was het zover: het Experience Theater op de Vakantiebeurs werd omgetoverd tot een grote fotografiehub. Onze Academy-docenten gaven inspirerende workshops. Fotograaf Eddo Hartmann vertelde over zijn reis naar Noord-Korea. (Noord-Korea!!!) En natúúrlijk maakten wij de winnaar van de Reisfoto van het Jaar 2019 bekend. Al vanaf minuut één zat de sfeer er goed in!

‘Met de geluidsknopjes van je oortjes maak je ook een selfie’

Verbaasde blikken vulden de zaal toen Janou Zoet verklapte dat je met de geluidsknopjes van je oortjes óók een selfie kan maken. En eerlijk is eerlijk: ik deed mee. Een hele reeks aan leuke tips is wat volgde. Scheve horizonnen, overbelichting, onscherpe foto’s en slimme bewerkingsapps; alles kwam voorbij in haar masterclass over Smartphone-fotografie.

En dat bleef niet onopgemerkt. Steeds meer nieuwsgierige koppies glipten het theater in om naar de tips van onze smartphone-expert te luisteren.

‘Het geheim is geduld. Héél véél geduld’

Waar een foto met je telefoon zo is genomen, zit Jorrit Bolhuis vaak uren op z’n kont. Want wilde dieren, die doen lekker waar ze zelf zin in hebben. En wil je de perfecte foto? ‘Dan moet je héél véél geduld hebben,’ aldus Jorrit. (Die overigens naar eigen zeggen een weinig geduldig persoon is.)

Geduld dus. Dat deed mensen zuchten. Gelukkig had Jorrit ook andere tips. Diafragma, uitlijning, sluitertijd, storytelling. Maar vooral spec-ta-cu-laire foto’s van gorrila’s, zebra’s, leeuwen en vliegende vissen. Je zou bijna vergeten dat hij daarvoor ellendig lang heeft zitten wachten…

‘Twee gidsen liepen continu om mij heen om mijn foto’s te checken’

Over geduld gesproken: Noord-Korea vergt ook wat van je. Fotograaf Eddo Hartmann bezocht als een van de weinige journalisten hoofdstad Pyongyang, continu vergezeld door twee gidsen. Tijdens zijn masterclass vertelde hij hoe deze gezelschapshouders elke – maar echt elke – foto van hem controleerden.

Alle ogen waren continu op Eddo gericht, vaak vol ongeloof. Want ja, diezelfde gidsen zagen van een afstand dat er een elektriciteitskabel door het portret van hun leider Kim Jong-un zou gaan lopen. Drie stappen moest Eddo achteruit. Dat klopte. Precies.

Via zijn foto’s nam Eddo zijn publiek mee naar een streng gecontroleerd Noord-Korea. Hij legde de socialistische hoofdstad Pyongyang vast, mét het leven van de mensen in die stad. Lege straten en verlaten gebouwen typeren de hoofdstad, met in de hoofdrol goud en marmer. Maar eigenlijk vooral haar leiders.

‘Ik nam de foto vanuit een rijdende auto’

Dan zijn er natuurlijk ook nog de zogenaamde ‘lucky shots’. Iets waarmee Sanne Jongman dit jaar twee tickets naar Costa Rica won. Terwijl ze op het Indonesische eiland Flores op weg was naar haar hotel, zag ze een groepje vrolijke kinderen in schooluniform voorbij rennen. Ze draaide haar autoraampje open en klik. Hun vreugde perfect vastgelegd op haar camera.

En zo is Sanne dit jaar de trotse winnares van de Reisfoto van het Jaar-wedstrijd 2019. Hiermee volgt ze Janneke (2018), Esmée (2017) en Lauri (2016) op. Ook de winnaar van de foto met de meeste stemmen, Zander, verdiende natuurlijk een spetterend cadeaupakket.

In onze stand stonden de bubbels klaar. Samen met Sanne lieten we de kurk knallen. We proostten op haar winst, samen met de verliezend finalisten Jan-Joost, Mark en Eva. Onze Getaway Academy-docenten. En iedereen die zin had in champagne.

Op naar volgend jaar!