//Deze 10 landen zijn een must voor 2018
Rondreis Chili topfoto

Deze 10 landen zijn een must voor 2018

Het nieuwe jaar is nog niet eens aangebroken of je bent je volgende trip alweer aan het plannen. En dat vinden wij niet zo gek. Want je wensen worden niet alleen groter, de wereld wordt ook steeds toegankelijker. Waar je vroeger alleen maar van het westerse Australië kon dromen, komt nu zuidelijk Afrika of zelfs het Midden-Oosten om de hoek kijken. Of wat dacht je van Colombia?

Het afwerken van je bucketlist wordt zo onderhand een item op zich. Dat is leuk, maar dan moet je hem wel kúnnen afwerken. En dat betekent kiezen (en dat is moeilijk). Gelukkig hebben wij met de héle redactie alvast een beginnetje voor je gemaakt. Meer dan dertig landen zaten er in de race om een must voor 2018 te worden, slechts tien hebben de top gehaald. En die vind je hieronder!

10. Tonga

Rondreis Tonga, Oceanië

Zeg overvolle resorts en gehypte stranden maar gedag in het nieuwe jaar. In 2018 gaan we voor authentiek, ongerept en puur. Malo e lelei Tonga! Dit Polynesische koninkrijk weet haar parelwitte stranden, spuitende vulkanen en dichtbegroeide kliffen nog goed te verbergen. Dompel je onder in het lokale leven, waar alles rustig gaat. Kijk niet vreemd op als je een varken voorrang moet geven op een kruising. En snorkel met walvissen, want Tonga is een van de weinige plekken op de wereld waar dit kan.

9. Mexico

Rondreis Mexico, Midden-Amerika

Mexico is dampende regenwouden. Met palmbomen bezaaide stranden. Historische steden. Koloniale straatjes. Eeuwenoude Mayaruïnes. Vers gekruide taco’s. Tequila. Besneeuwde vulkanen. Kleurrijke koraalriffen. Trotse, charmante Mexicanen. En een tienduizend kilometer lange kustlijn waar uitbundig gesurft en gefeest wordt. Do we need to say more?

8. Nepal

Rondreis Nepal. Azië

Nepal is bijzonder. Niet alleen haar meer dan vriendelijke bevolking en adembenemende natuur. Ook de kracht van het land na de aardbeving in 2015. Veel huizen, monumenten en tempels werden verwoest. Maar nog veel meer bleef overeind. Zoals de stoffige bazaars rondom het meer van Pokhara. En de pieken van de noordelijke Himalaya. Nu rest Nepal nog de taak om verder te heropbouwen, een proces dat helaas traag verloopt. Door een bezoek aan Nepal in 2018 ben je niet alleen zelf een ervaring rijker, maar steun je ook de lokale cultuur en bevolking.

7. Peru

Rondreis Peru, Zuid-Amerika

Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het in Peru. Een pelgrimstocht naar de verloren Incastad Machu Picchu. Kolossale Nazca-rotstekeningen in de Peruaanse woestijn. Hotsprings in de Amazone, maar ook het ijskoude Ticicacameer. Je glijdt met een board van de duinen van oasestad Huacachina of wandelt langs de besneeuwde pieken van een van de hoogste gebergtes ter wereld: de Cordillera Blanca. En: je viert feest in koloniaal Lima. Warm, koud, hoog, laag, vlak, ruig; Peru blijft je verbazen.

6. Oman

Rondreis Oman, Azië

Voor wie benieuwd is naar het Midden-Oosten, vormt Oman een fantastisch begin. Met haar luxe hotels die als paddenstoelen uit de grond komen, moderne winkelcentra en futuristische themaparken, ben je voorzien van westerse gemakken. Ondertussen blijft haar authentieke hart kloppen. Arabische soeks, traditionele havens en geitenmarkten ademen cultuur. En door de toenemende vluchten ernaartoe, is Oman de perfecte plek om te ontdekken in 2018.

5. Brazilië

Brazilië, Zuid-Amerika

Ze beslaat bijna de helft van heel Zuid-Amerika, maar daar krijg je ook iets voor terug. Want er is weinig dat Brazilië niet heeft. Haar verschillende ecosystemen zijn nauwelijks bij te houden. Toekans, brulapen en zelfs roze dolfijnen springen er rond. Je zwemt in heldere grotmeren, baant je een weg door de stomende Amazone of klautert door rode rotskloven. Je relaxt het ene moment in tropische kustplaatjes, een paar dagen later vier je carnaval in Rio de Janeiro. Echt álles is mogelijk!

4. Israël

Rondreis Israel, Midden-Oosten, Azie

Israël leeft, in alle opzichten. De culturele kuststad Tel Aviv stikt van de leuke winkels en bruisende clubs. De Dode Zee draagt je als een koning op het water. Droge woestijnduinen in het zuiden contrasteren perfect met de noordelijke bergpieken. Wijngaarden nodigen je uit, maar politieke spanningen ontmoeten je ook zeker. En in de heilige stad Jeruzalem leeft de geschiedenis voort. Israël laat een bijzondere indruk op je achter die je nog lang na je thuiskomst bijblijft.

3. Tanzania

Rondreis Tanzania, Afrika

Niet alleen hét natuurjuweeltje van oostelijk Afrika, maar ook nog eens onwijs gastvrij. Dat is Tanzania. Hier zijn de safari’s op zijn best. Leeuwen verstoppen zich in bomen, hordes olifanten dwalen over jaarlijkse migratieroutes en wildebeesten stormen over droge vlaktes. Maar ook de natuur verrast je. Exotische stranden versieren de kust en de Kilimanjaro torent overal bovenuit. Maar het is de warme, vrolijke bevolking die je reis onvergetelijk maakt.

2. Sri Lanka

Rondreis Sri Lanka, Azie

Jarenlang werd Sri Lanka over het hoofd gezien of overschaduwt door haar grote zus India. Tegenwoordig ontdekken steeds meer reizigers haar charme. En daardoor gaat het land vooruit. Niet zo gek met zoveel Unesco-werelderfgoed op zo weinig vierkante meters. Door de korte afstanden bereik je de legendarische tempels, intens groene theeplantages, honderden olifanten en boeddhistische ruïnes gemakkelijk. Met altijd een glimlach van een local in het zicht. Oude zeevaarders noemden Sri Lanka niet voor niets ‘de parel van het oosten’.

1. Chili

Rondreis Chili, Zuid-Amerika

Je komt geen reiziger tegen die geen waanzinnig verhaal heeft over Chili. En dat maakt haar onze ábsolute nummer één. Dit land van uitersten bewaakt een aantal van de meest ongerepte delen van de wereld. Zo vind je er de állerdroogste woestijn. Maar ook torenhoge bergen, enorme gletsjers, vruchtbare valleien, actieve vulkanen, mysterieuze fjorden, eeuwenoude bossen en wat eigenlijk niet? Geen wonder dat bijna veertig procent van de bevolking in Santiago de Chili woont. De plek waar de Chilenen in 2018 hun tweehonderdste jaar van onafhankelijkheid vieren. Salud!