//Earth Day 2018 stond in het teken van de aarde én inspirerende workshops

Earth Day 2018 stond in het teken van de aarde én inspirerende workshops

Reisfanaten vanuit het héle land kwamen samen tijdens ons Earth Day Event in Leiden. Op zondag 22 april organiseerden wij bij Getaway Travel samen met het Museum Volkenkunde deze inspirerende dag vol fotografie- en videoworkshops. Achteraf stonden de bubbels en hapjes klaar in de zonnige tuin van het museum. En de toegangsprijs? Die ging regelrecht naar Justdiggit. Happy Earth Day!

Iets over half 1 kwam de eerste fanatiekeling al binnendruppelen. Een paar koffietjes later zat de zaal bomvol. Zo’n veertig reisfanaten wachtten met smart op de eerste workshop. Na een leuke introductie van Frank – een van de oprichters – over Earth Day en onze samenwerking met Justdiggit, gaf hij het woord aan onze videoboys. En ging de livestream op de Getaway Travel Facebookpagina AAN.

Video’s maken op reis

Broers Bas en Sander trapten de dag af met hun workshop Travel Video die ze ook regelmatig geven aan onze Getaway Academy. De oprichters van het videoproductiebedrijf Beemflights, strooiden met tips over hoe je een vette reisvideo maakt. Want hoe begin je? Welk materiaal neem je mee op reis? Hoe voorkom je dat je eindigt met alleen maar beelden die je duizelig maken. En waar haal je eigenlijk muziek vandaan die je ook nog mag gebruiken in je video?

Deelnemers kregen antwoord op al deze vragen. En meer. De broers showden hun eigen videocreaties ter inspiratie. Net als hun materiaal, waar ze de héle zaal voor mee naar buiten namen. In de zonnige tuin showden de droneboys – ze waren immers een van de eersten in Nederland die dronevideo’s introduceerden – hun drone, inclusief tips en trucs. Natuurlijk is een ‘dronie’ wat volgde. Drie keer raden wat dat is… (Tip: zie de foto bovenaan deze pagina.)

Van dronie naar selfie

Nadat de drone weer veilig en wel was opgeborgen, begon Janou aan haar workshop Smartphone-fotografie. En om maar gelijk in de selfie-sferen te blijven, mochten de deelnemers voordat de cursus begon een foto maken van hun buur. Daar ging iedereen even goed voor zitten.

‘Maar waarom staan jullie niet op om de foto te nemen,’ was Janou haar eerste vraag. Daarmee opende ze meteen haar workshop. Want je kan best je mobieltje meenemen op reis in plaats van die tien kilo zware spiegelreflex, maar dan moet je natuurlijk wel weten hóe je een op zijn minst net zo’n mooie foto maakt.

Als oprichtster van Foonfoto.nl weet Janou waar ze het over heeft. Ze deed verbazen met haar kwalitatieve telefoonfoto’s, waarbij ze haar belangrijkste tips verklapte. Leuke apps en gadgets deelde. En inspirerende smarthone-fotografen aan het licht bracht. Natuurlijk kon een groepselfie niet uitblijven.

Een duik in de natuur

Na een korte pauze sloot Jorrit de dag af met zijn workshop Wildlife-fotografie. Een leuk contrast met Janou. Want waar we met onze smarthone vaak de hele dag door druk in de weer zijn, gaat het bij fotograferen in de natuur om rust, rust en nog eens rust. Want ja, dat perfecte shot van die walvis die het water uitspringt, heb je nou eenmaal niet in tien minuten.

Reisfotograaf Jorrit vertelde over diafragma, compositie en sluitertijden. Over schuwe dieren en de tijd die je daarvoor moet nemen. En zijn eigen professionele voorbeelden vormden het levende bewijs.

Borreltijd

Drie interessante workshops later was het de hoogste tijd om na te praten en tips uit te wisselen. En natuurlijk eventjes bij te komen met een drankje. De borrel in de museumtuin werd geopend.

Couscous in minischaaltjes, gevulde wraps en zalmtoastjes kwamen voorbij. Drankjes werden ingeschonken. Een proost op een geslaagde, inspirerende dag was meer dan op zijn plaats. De zon bleef stralen. En we sloten de dag af met de gedachte dat we op Earth Day weer een mooi bedrag hebben binnengehaald voor Justdiggit en een groenere aarde.