//Photo Friday op de Vakantiebeurs was een groot succes

Photo Friday op de Vakantiebeurs was een groot succes

De échte fotografiefan is het vast niet ontgaan: Photo Friday. Op vrijdag 12 januari organiseerden wij bij Getaway Travel samen met de Vakantiebeurs deze inspirerende dag die volledig in het teken stond van de, jawel, fotografie. Onze Getaway Academy-docenten gaven inspirerende fotografie-workshops. En natuurlijk maakten we de winnaar van onze Reisfoto van het Jaar 2017-wedstrijd bekend.

Achteraf stonden de bubbels klaar bij onze stand in de Verre Reizen Hal. Daar hebben we samen met de winnares, onze Getaway Academy-leden en alle fotografieliefhebbers van Photo Friday geproost op deze inspirerende en geslaagde dag. En bovenal op de goede sfeer. Want óf die er was vanaf het moment dat de eerste fanatiekeling binnenstroomde.

Volle zalen

Al om elf uur kwamen de eerste camerafanaten om de hoek kijken op zoek naar de workshop over smartphone-fotografie. Een kwartier later zat de zaal bomvol. Sommige reizigers moesten zelfs staand de tips van Janou Zoet tot zich nemen. En dat was niet voor niets.

Want Janou deed verbazen met haar kwalitatieve foto’s die gewoon gemaakt waren met haar, inderdaad, telefoon. Meer dan handig in het digitale tijdperk waarin we leven. Deelnemers werden op de hoogte gebracht van nieuwe gadgets, leuke apps en inspirerende smartphone-fotografen. En daar ga je toch anders van naar je telefoon kijken.

Van je telefoon de natuur in

Jorrit Bolhuis volgde Janou om twaalf uur op met een heel andere workshop: wildlife-fotografie. En daar gaat het – heel anders dan vaak met je smarthpone – om rust en vooral veel geduld.

Een totaal andere tak van fotografie, maar weer een overvolle zaal. En dat vonden wij fantastisch. Jorrit vertelde over compositie, diafragma en sluitertijden. Over vliegensvlugge dieren en de tijd die je daarvoor moet nemen. En hij inspireerde bezoekers met zijn eigen professionele voorbeelden.

Contact met mensen op reis

In de workshop van Thijs Heslenfeld stond juist de mens zelf centraal. Hoe maak je op een goede manier contact met mensen die je wil fotograferen op reis? En hoe zet je andere culturen op de foto, zonder dat het spanningen met zich meebrengt?

Aan de hand van zijn eigen foto’s loste Thijs dit soort vraagstukken op in zijn workshop Mensen fotograferen op reis. Heel wat leuke vragen vanuit de zaal is wat volgde.

Live op Facebook

Wie denkt dat Photo Friday nu zijn piek heeft gehaald, heeft het mooi mis. Want na deze drie geslaagde workshops werd alles nog een keer herhaald, waarbij Wildlife-fotografie en Mensen fotograferen op reis zelfs live werden uitgezonden op onze Getaway Travel Facebookpagina.

Zo konden ook liefhebbers die niet in de gelegenheid waren om de Vakantiebeurs die vrijdag te bezoeken, vanuit hun werk of thuis op de bank de workshops volgen en vragen stellen. Deze werden na afloop live gesteld tijdens het vragenkwartiertje of online beantwoord door Jorrit en Thijs.

Reisfoto van het jaar: de winnaar

En dan was er natuurlijk ook nog een winnaar. Een winnaar die vele deelnemers achter zich liet. Dertig genomineerden overtrof. Vier finalisten versloeg. En naar huis ging met twee vliegtickets naar Nieuw-Zeeland in the pocket.

Wie die winnaar dan is? Of eigenlijk winnares? Ze stond op het podium met haar drie medefinalisten Stefani Moegio, Mike Melchiot en Nick Vliet Vlieland. Maar het was toch echt Esmée van der Ven (tweede rechts) met haar foto Another afternoon at Ipanema Beach die zich de winnares van de Getaway Travel Reisfoto van het Jaar 2017 mag noemen. Een terechte opvolgster van Lauri van Bodegraven die in 2016 de titel pakte.

En toen waren er bubbels

Op een winnaar moet natuurlijk worden geproost. Net als op een geslaagde dag. Samen met onze Getaway Academy-leden, vrienden en fotografieliefhebbers die aanwezig waren bij Photo Friday genoten we met een glaasje prosecco nog even na bij de stand. En sloten we de dag af met de gedachte dat we met ál die inzendingen voor onze reisfotowedstrijd ook nog eens een mooi bedrag voor Justdiggit en een groenere aarde hebben opgehaald. Cheers!